IV edycja Święta Sera i Wina

wtorek, 19.9.2017 10:31 963 0

To już IV edycja Święta Sera i Wina. Kiermasz regionalnych produktów rozpocznie się o godz. 10:00 – sera i wina w każdej odmianie będzie oczywiście pod dostatkiem, ale pojawią się również lokalni producenci kiszonek, soków i przetworów owocowych, wędlin jagnięcych, olejów tłoczonych na zimno, cydrów, ziół, miodów, a nawet konfitur z cytryn i kiszonych śledzi.

Eksperci wybiorą najlepszy ser i wino, sommelier Krzysztof Porębski nauczy rozpoznawać smaki i aromaty wina, a dr Marek Szołtysik – sera. Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza, poprowadzi pokaz kulinarny, a swoimi kulinarnymi umiejętnościami widzów z pewnością zadziwi też Julka Cymbaluk – zwyciężczyni MasterChefa Juniora. Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk organizuje warsztaty mączne, deserowe i sałatkowe.

O 13:30 zapraszamy do sali balowej pałacu na panel dyskusyjny poświęconym „Kuchni polskiej – kosmosowi lokalnych smaków”, w którym wezmą udział: Aleksander Baron – szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, gwiazda młodego pokolenia kulinarnego świata, który do gotowania wykorzystuje przede wszystkim produkty polskie i regionalne – oraz dr Maciej Oziembłowski z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, członek kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”.

IV Święto Sera i Wina, 24 września (niedziela) od godz. 10:00, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – pałac w Pawłowicach, ul. Pawłowicka 87/89.

 

Dodaj komentarz

Komentarze (0)